© 2023 by Urban Artist. Proudly created with Wix.com

Antropološki filmski večer v Ljubljani v Živku Skvotcu

April 6, 2018

Ljubitelji vizuelne antropologije, etnografskog i dokumentarnog filma,

Pozivamo Vas 8.4.2018 u nedelju u 20h na projekcije kratkih studentskih antropoloških filmova iz Beograda i Skopja, snimljenih na radionicama "Škole vizuelne antropologije" i sa antropoloških terena.

 

 

 Na samom početku, Relja Pekić, master etnologije u antropologije iz Beograda predstaviće rad Kolektiva "Vizantrop" i iCentra za 
Vizuelnu Antropologiju - VAC ,kao idvomesečni časopis "Vizantrop"i najaviće Letnju školu vizuelne antropologije koja će se održati od 1 – 11.Jula 2018. u Beogradu

Filmove koje ćemo prikazivati:

Simfonija Skopje (Nina Mladenović, Anđela Dostanić, Marija Mrkić, Andrej Tatarčevski)
Trajanje filma: 13:30

Autori ovog filma žele da predstave Skopje ističući jedinstvenost vizuelnih prizora i raznovrsnosti zvukova koji su prisutni širom grada. Inspirisani simfonijama gradova koje su bile kreirane tokom dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka u kombinaciji sa metodom senzorne etnografije, autori pokušavaju da pokažu identitet grada istražujući raznovrsnost prizora i zvukova u Skopju. Ritam grada je predstavljen kroz geografski povezane lokacije i Skopje nudi neverovatnu raznovrsnost senzornih impresija u samo nekoliko kvadratnih kilometara.

Želim Trgovište (Relja Pekić, Milica Josimović)
Trajanje filma: 26:52

Ovaj film reprezentuje stavove mladih osnovaca u najjužnijoj srpskoj opštini Trgovište, u kojoj živi 5000 ljudi. U prvom delu filma, osnovci nas uvode u njihov svet društvenih igara i očekivanja od same opštine. U drugom delu filma, različiti protagonisti tj. stanovnici Trgovišta nam objašnjavaju položaj radnika i fabričkih pogona, kao i lokalnog fudbalskog kluba FK "Pčinja".

Drag me to heaven (Stefan Pejić, Nina Šašić, Marija Mrkić)
Trajanje: 12:29

Autori ovog filma nastoje da dočaraju postojeću drag queen scenu u Beogradu kroz tri uporedne priče o tri međusobno različite persone. To žele da urade profilisanjem tri osobe kroz čije priče se prožimaju doživljaji o njihovom spremanju za drag queen nastup, teškoće sa kojima su se suočavali u počecima svojih drag performansa, kao i to na koji način se njihov drag queen identitet oformio i menjao kroz vreme. Prenoseći nam svoje iskustvo sklopom naracije i vizuelnog doživljaja, saznajemo nešto više o tome šta njihov identitet prikazanih drag queen ličnosti zaista predstavlja.

Muki: između doma i ulice 
(Danilo Trbojević, Nađa Pavlica, Ana Matićević)
Trajanje: 12:24

Film prikazuje priču jednog mladića romske nacionalnosti koji je celog života bio između doma i ulice. Rano napušten, kružeći po različitim domovima, a zatim pokušavši u inostranstvu, Muki danas živi i radi na parkingu u centru Beograda.

 

--
Kolektiv "Vizantrop" je nastao kao platforma za udružavanje regionalnih i međunarodnih (audiovizuelnih) antropologa, dokumentarista, umetnika i svih onih interdisciplinarnih istraživača koje se bave filmom i fotografijom

Mi smo grupa antropologa, etnologa i sociologa iz Beograda i Zagreba koja uređuje dvomesečni časopis za interdisciplinarna audiovizuelna istraživanja, vizuelnu antropologiju i etnografski film. Naš cilj je da pokrenemo audiovizuelnu labaratoriju, koja će proizvoditi naučne radove, filmove, video priloge, fotografske dnevnike i sl.

​Kolektiv "Vizantrop" čine: Relja Pekić, Nina Mladenović, Nina Šašić, Milica Ivić, Anđela Dostanić, Marija Mrkić, Sara Simić

link ka časopisu:
https://issuu.com/vizantrop

link ka Vizantrop portalu:
https://antropviz.wixsite.com/vizantrop

Link ka Vizantrop fejsbuk stranici:
https://www.facebook.com/vizantrop/

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Najava
Skorašnje objave
Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now