top of page
Search
  • Redakcija Vizantrop

Kratka četiri - Kosmodrom u Dorćolskom narodnom pozorištu


Dragi ljubitelji vizuelne antropologije i dokumentarnog filma,

Kolektiv “Vizantrop” i Centar za Vizuelnu Antropologiju - VAC vas pozivaju na još jedno veče antropološkog filma u utorak, 27. marta sa početkom od 19h u Dorćolskom narodnom pozorištu DĆP (Solunska 24.). Ovoga puta gledaćemo četiri studentska antropološka filma, nakon čega publika bira film večeri. Nakon projekcija kosmodrom još jednom poleće uz zvuke fanki gruvi disko kozmik fjužn-a, a na to putovanje nas vode naše Cure Šure.

Filmske projekcije /// 19h do 21h

After Movie Party /// 21h do ponoći

Ovom prilikom, kolektiv Vizantrop odabrao je četiri kratka etnografska filma koja će biti prikazana, dok isključivo publika bira film večeri. Svim prisutnima u publici biće dodeljene kartice za glasanje koje će se nakon završene sve četiri projekcije ostavljati u kutijama za glasanje, a film koji ima najvše glasova biće proglašen pobedničkim filmom. Autorima pobedničkog filma sledi nagrada – dva noćenja u SUN hostelu u Beogradu, za vreme održavanja Regionalnog studentskog panela za razvoj vizuelne antropologije (11. i 12. maj 2018.)

Filmove koji su ušli u selekciju "Kratka četiri - Kosmodrom":

1.Praying With Your Feet (2016) - Inge Van Rijswik

Trajanje: 24 min

Ovo je kratak dokumentarac o hodočašću do Santijaga de Kompostele. Prikazuje „El Kamino“, odnosno „Put“, kroz iskustva autorke i ljudi koje sreće usput. Početno pitanje ovog filma je šta izaziva ljude da krenu na ovaj put. Na svojoj misiji, hodočasnici doživljavaju različite emocije. Dolazak u Santijago de Kompostelu ima drugačije značenje za svakoga. To je pokušaj da se razume savremeno iskustvo kretanja na ovo hodočašće. Pre hiljadu godina ovo je imalo religijsko značenje, ali danas su razlozi za ovaj poduhvat od 800 kilometara veoma različiti.

Inge Van Rijswijk je studirala Kulturnu antropologiju na Univerzitetu u Najmegenu (Holandija), posle kog je završila master studije iz Vizuelne antropologije na Univerzitetu u Mančesteru, na kom je i nastao Praying With Your Feet kao master rad. Posle studija, osnovala je produkcijsku kuću za dokumentarne filmove pod nazivom The Bold Elephant.

2.Bridge to Kobane (2016) – Lana Askari

Trajanje: 21 min

Ovaj dokumentarac prati Mihemeda, novinara iz Kobanija koji beži od rata u Siriji i razmatra svoju budućnost dok živi kao izbeglica u sirijskom Kurdistanu. S obzirom da više nije u mogućnosti da izveštava o ratu, Mihemed radi za nevladinu organizaciju u izbegličkom kampu u kom živi kako bi mogao da izdržava svoju porodicu. Mihemed sanja o povratku kući, u Kobani, koji je sada simbol kurdske borbe protiv ISIS-a. Međutim, povratak postaje nemoguć zbog rastućeg konflikta u Siriji i ruševina pod kojima se nalazi njegova porodična kuća, tako da Mihemedu preostaje da obezbedi drugačiju budućnost svojoj deci. Ovaj film za cilj ima predstavljanje iznijansiranog pogleda na iskustva izbeglica i bavi se činovima skućavanja tokom kriza, kao deo mog istraživačkog doktorskog rada na temu "zamišljanja budućnosti" u iračkom Kurdistanu.

Lana Askari je doktorand Socijalne antropologije sa vizuelnim medijima u Granada Centru za vizuelnu antropologiju na Univerzitetu u Mančesteru. Završila je master studije iz socijalne antropologije na Univerzitetu u Kembridžu, a na Univerzitetu u Mančesteru je završila master iz vizuelne antropologije. Lanino istraživanje se fokusira na migracije, buduće imaginacije i antropologiju planiranja i infrastrukture sa fokusom na Kurdistan. Prethodno je predavala kurseve koji se tiču etnografskog filmskog stvaralaštva na Holandskom institutu u Atini i Američkom Univerzitetu u Iraku, Sulaimani. Njeni dokumentarni filmovi Haraka Baraka: Movement is a Blessing (2014) i Bridge to Kobane (2016) su bili prikazani na mnogobrojnim festivalima širom sveta sa ciljem da predstave dramatične događaje na Bliskom Istoku.

3.Our Missionaries (2013) – David Gruber

Trajanje: 8 min

Malo selo na obali Gvineje u Zapadnoj Africi. Misionari su došli ovde sa ciljem da predstave i infiltriraju hrišćanstvo u ovu pretežno muslimansku oblast. Žitelji i dalje pričaju prijatne stvari o njihovim posetiocima. Bez obzira na to, misionari su otišli posle nekoliko godina u priličnoj žurbi, ostavljajući za sobom mnogo svojih stvari. Film Our Missionaries predstavlja priču pogrešno shvaćenog interkulturalnog susreta koristeći sećanja stanovnika i prizore materijalne zaostavštine misionara.

Martin Gruber je studirao Vizuelnu Antropologiju na Goldsmits Koledžu u Londonu i Socijalnu antropologiju na Univerzitetu u Hamburgu. Završio je doktorske studije iz etnografskog filmskog stvaranja sa učešćem i trenutno radi kao istraživač I predavač na odeljenju za antropologiju i kulturna istraživanja na Univerzitetu u Bremenu.

4.Framing Home (2017) – Ivana Barišić

Trajanje: 26 min

Dvadeset godina nakon rata u Bosni i Hercegovini, Ivana Barišić se upušta u razgovore sa svojim savremenicima oko uništenja njihove rodne zemlje i posledica koje je izazvao ovaj rat. Prateći drugu generaciju Bosansko-holandskih imigranata, ovaj film nam daje uvid u složenost premeštanja kada nam je kuća uništena. Film istražuje različite načine na koje se ova generacija suočava sa gubitkom I rekonstrukcijom doma i poziva nas da ispitamo dugotrajna zaveštanja migracije.

Ivana Barišić je rođena osam meseci pre nego što je rat u Jugoslaviji pogodio njen rodni grad Bugojno u Bosni. Sa svojom porodicom je pobegla u Roterdam u Holandiji, gde živi i dan-danas. Tokom osnovnih studija Medija i Kulture, Ivana je otkrila svoju ljubav prema filmu. Framing Home je njen prvi dokumentarni film koji je nastao za vreme master studija iz Vizuelne antropologije. Njen rad istražuje teme vezane za migraciju, premeštaj i posedovanje.

Vidimo se!!!


17 views0 comments
bottom of page