© 2023 by Urban Artist. Proudly created with Wix.com

ZagrebDox donosi nove filmove kultnih dokumentarista

February 4, 2018

 

Majstori doxa

 

Jedan od programa na ovogodišnjem ZagrebDoxu - "Majstori doxa" - donosi nove naslove kultnih svjetskih dokumentarista: oskarovca Alexa Gibneyja, dvostrukog dobitnika Emmyja Joea Berlingera, dobitnika počasnog Zlatnog medvjeda Claudea Lanzmanna, majstora esejističkih dokumentaraca Erika Gandinija i renomiranog redatelja Fredericka Wisemana.

 

Temama nas vode od Pjongjanga do New Yorka preko Armenije, Etiopije i Irske, a otkrivamo povijest Sjeverne Koreje, važnost Njujorške knjižnice, strahote armenskog genocida, probleme s kojima se susreće švedski kirurg u Etiopiji i što se točno dogodilo u Irskoj kobne 1994. godine. 14. ZagrebDox održat će se od 25. veljače do 4. ožujka u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu i od 2. do 4. ožujka u kinima CineStar u Osijeku, Rijeci i CineStaru Joker Split.   

 

Alex Gibney  - No Stone Unturned

 

Od Oscarom nagrađenog američkog redatelja (Taxi to The Dark Side) Alexa Gibneyja dolazi priča o nikad riješenom misteriju brutalnog masovnog ubojstva u Sjevernoj Irskoj. Film Detaljna potraga (No Stone Unturned) govori o 1994. godini, kad Irska pobjeđuje Italiju u prvom kolu svjetskog nogometnog prvenstva, a euforiju prekida tragedija: masakr u mjesnoj pivnici pri kojem je ubijeno šest osoba. 

 

 

Claude Lanzmann - Napalm

 

ZagrebDox ove godine prvi put predstavlja film velikog francuskog redatelja Claudea Lanzmanna. U svjetski vrh dokumentarnog filma plasirao ga je 1985. godine njegov kultni film Shoah, devetosatni film o strahotama Holokausta. U Majstorima doxa prikazujemo njegov najnoviji film Napalm (Napalm), Lanzmannovu osobnu ispovijest o nesvakidašnjoj ljubavi koju je nakratko doživio 1958. godine u Pjongjangu s Kim Kum-Sun, medicinskom sestrom korejskog Crvenog križa.

 

 

Joe Berlinger - Intent to Destroy

 

S nominacijom za Oscara, dva Emmyja, nagradom publike u Sundanceu i brojnim drugim priznanjima, posljednja dva desetljeća Joe Berlinger jedan je od vodećih autora američke dokumentarne produkcije. Njegova najpoznatija filmska trilogija Paradise Lost o procesu suđenja trojici maloljetnika za teško počinjena ritualna ubojstva prikazana je na svim važnim filmskim festivalima i osvojila je pregršt prestižnih nagrada. Zahvaljujući Berlingeru, nakon gotovo 20 godina odslužene kazne za djelo koje nisu počinili spomenuta trojka na kraju je oslobođena. U novom filmu S namjerom da se uništi (Intent to Destroy) okuplja povjesničare, znanstvenike i vrhunske filmaše kako bi se uključili u raspravu o turskom genocidu nad Armencima.

 

 

Erik Gandini - The Rebel Surgeon

 

Godine 2016. ZagrebDox je ugostio renomiranog, višestruko nagrađenog švedskog redatelja Erika Gandinija i predstavio njegove filmove u retrospektivnom programu (Sacrificio – tko je izdao Che Guevaru?, Surplus: terorom do potrošača, Videokracija i Švedska teorija ljubavi). Gandini je tada održao masterclass o esejističkom dokumentarcu, a ove godine u programu Majstori doxa prikazujemo njegov novi film Kirurg pobunjenik (The Rebel Surgeon). To je film o hvalevrijednom pothvatu švedskog kirurga koji, umoran od švedske birokracije, odlazi raditi u Etiopiju u bolnicu s ograničenim resursima i bez adekvatne opreme. Živote spašava improviziranim napravama: jeftinim bušilicama, plastičnim trakama, žicama s bicikla i udicama za ribolov.    

 

 

Frederick Wiseman - Ex Libris: The New York Public Library

 

Iz opusa američkog autora Fredericka Wisemana koji sadrži gotovo pedeset dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova ističu se The Last Letter, Titicut Follies, High School, Law & Order, Zoo, Public Housing i Dvorana za boks (Boxing Gym), prikazan na ZagrebDoxu 2011. godine. Brojne nagrade vrednuju njegov rad, posebno ona za životno djelo Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Chicagu. Primarno je okrenut istraživanju američkih institucija pa je i ovoga puta u središtu njegova interesa upravo ustanova. Ex Libris: Njujorška knjižnica (Ex Libris – The New York Public Library) već ima mnoge prestižne nagrade, a film je bio i uvršten na listu prednominacija za ovogodišnjeg Oscara. Njujoršku knjižnicu Wiseman nam otkriva kao najdemokratičniju američku instituciju, kao mjesto dobrodošlice i kulturne razmjene za sve stanovnike tog kozmopolitskog grada.

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Najava
Skorašnje objave
Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square