top of page
Search
  • Relja Pekić

65.Martovski festival u Beogradu


Martovski festival – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, 65. po redu, biće održan od 28. marta do 1. aprila, pod pokroviteljstvom Grada Beograda i u organizaciji Doma omladine Beograda, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u DOB-u. Sa Markom Popovićem, rediteljem i producentom, kao umetničkim direktorom i Bobanom Jevtićem, dramaturgom, kao specijalnim savetnikom, glavni cilj Martovskog festivala i ove godine biće da pruži platformu, pre svega domaćim filmskim autorima, ne samo za predstavljanje filmova gledaocima, već i za povezivanje sa evropskim i regionalnim producentima, fondovima, televizijama, filmskim profesionalcima i novim tehnološkim trendovima.

Vršilac dužnosti direktora Doma omladine Nenad Dragović izrazio je zahvalnost Gradu Beogradu jer je organizacija Martovskog festivala dodeljena ovoj ustanovi kulture. On je podsetio da je taj festival jedan od najdugovečnijih evropskih festivala u domenu filmske umetnosti.

– Za samo 10 dana konkursa, na festival je prijavljeno više od 600 filmova, dok je za prošli ukupno bilo prijavljeno 551 ostvarenje iz zemlje i inostranstva – naveo je Dragović.

Umetnički direktor festivala Marko Popović dodao je da je poslednji Martovski festival opravdao očekivanja i dodao da je važno za našu kinematografiju da postoji festival za sve dokumentarne, eksperimentalne, animirane i kratke igrane filmove. Popović je istakao da će predstojeći festival trajati pet dana, jedan dan duže nego prethodni, kao deo strategije festivala da dobije značaj koji mu pripada.

Odbor Festivala i Dom omladine Beograda raspisali su 1. decembra konkurs za domaće produkcije i autore, za podnošenje prijava za selekciju domaćeg takmičarskog programa (dokumentarnog do 50 minuta, dokumentarnog preko 50 minuta, TV dokumentarnog, kratkog igranog, animiranog, eksperimentalnog filma i video arta) 65. MARTOVSKOG FESTIVALA.

Konkurs je otvoren i za autore i produkcije iz inostranstva, za selekciju međunarodnog takmičarskog programa u kategoriji za kratki igrani film. Konkurs je otvoren do 15. januara 2018. godine, a prijave za festival vrše se isključivo preko sajta: www.martovski.rs.

Izvor: Beoinfo / Dom omladine Beograda


7 views0 comments
bottom of page