© 2023 by Urban Artist. Proudly created with Wix.com

Antropološki film #2 - Veče filmova Ivane Todorović

December 8, 2017

 

Dragi ljubitelji vizuelne antropologije i dokumentarnog filma,

Kolektiv “Vizantrop” vas poziva na projekciju filmova dokumentaristkinje Ivane Todorović u petak 8.decembra sa početkom od 19h u Dorćolskom narodnom pozorištu (Solunska 24).
Ovo je druga projekcija u nizu u okviru serije projekcija “Antropološki film” u kome ćemo prezentovati domaće i strane autore etnografskog i antropološkog filma.
--
After Movie Drum & bass Party /// 21:00 - 00:00

Nakon projekcije, imaćete priliku da slušate SHONZE-a iz Reminiscence Audio. Reminiscence Audio is an independent Drum & Bass label based in Belgrade, Serbia. 

www.soundcloud.com/reminiscence-audio
--
Ivana je rođena u Beogradu 1979.godine.Višestruko je nagrađivana rediteljka, snimateljka i producentkinja društveno-angažovanog filma. Njeni filmovi prikazivani su na festivalima poput Berlinala, Rotterdama, Palm Springsa, Traverse City festivala (poznatog reditelja Majkla Mura). Na festivalima u Rusiji, Americi, Srbiji, Italiji i Kanadi osvajala je nagrade. Takođe, neki od njenih filmova korišćeni su kao deo kampanje u borbi protiv nasilja mladih u Njuojrku i u sklopu nastave građanskog vaspitanja u Srbiji. Ivana Todorović živi i radi u Beogradu. Osnovne studije završila je kao etnolog I antropolog na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Intervju sa Ivanom Todorović možete pročitati na 26. strani prvog broja časopisa “Vizantrop”
https://issuu.com/vizantrop/docs/vizantrop1

Filmove koje ćemo gledati: (Posle svakog filma, imaćemo priliku da diskutujemo sa autorkom)

Svakodnevni život romske dece iz bloka 71 (33 min)
PREVIEW: https://www.youtube.com/watch?v=KuCpw1JDod0

U Srbiji ima 600 skloništa, čiji su stanovnici uglavnom romskog porekla. Odatle, 105 ih je u Beogradu s još sedamnaest u Novom Beogradu. Ovde Ivana Todorović dokumentira život porodice Stanković koji je migrirao iz Južne Srbije u potrazi za boljim mogućnostima. Uz malo socijalnih usluga, njihovi životni uslovi su grubi i deca rade kako bi pomogli svojoj porodici. Izuzetno elastično, smešno i optimistično, deca otvoreno govore o njihovim nadama i snovima, uključujući obrazovne mogućnosti iz kojih se često isključuju. Šarmantan i informativan, dokumentarni film donosi alternativni i vrlo ljudski pogled na često ožalošćene i osiromašene Rome.

Rapresent (31 min)

Bojan (aka RAPRESENT) je ratno siroče koji u svojim kasnim tinejdžerskim danima živi na ulicama Beograda. Grafiti i hip hop za njega predstavljaju sredstvo bega od teške stvarnosti beskućništva i ovisnosti o drogama koji su postale njegov život. Bojan nam priča svoju priču o odbačenim ostatcima dečje rođendanske torte koju nalazi u kontejneru. Film predstavlja simboličnu sliku izgubljenog djetinjstva; ne samo Bojanovog, već generacija koje su odrastale u senci jugoslavenskih ratova. Bojan je umro od predoziranja heroinom šest meseci nakon što je film snimljen. Imao je samo 21 godinu. Film je spomen Bojanu Radanovu i njegovoj generaciji, kao i dokaz duševoj čežnji za boljim životom čak i usred društvene apatije, napuštenosti i zavisnosti.

Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka (33 min)
TRAILER: https://vimeo.com/69492608

Goca je transvestit u Beogradu, glavnom gradu zemlje u kojoj je zabranjeno organizovanje gej parade. Ona podiže ćerku koja je zapravo njena sestričina i bori se za ljubav i naklonost svog decka. Odlučuje da svoj trideset deveti rođendan proslavi izlazeći na binu pred publiku i ispriča svoju životnu priču: "Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka”. Tekst u ovom kabareu napisala je Goca sama a dramaturg je Olga Dimitrijević.

Ulaz je besplatan!
Vidimo se opet!

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Najava
Skorašnje objave
Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now