top of page
Search
  • Marija Vukšić

Projekcija antropoloških filmova i After Movie Party u DĆPu


Kolektiv “Vizantrop” vas poziva u petak, 1.decembra sa početkom od 19h na projekciju antropoloških filmova u Dorćolskom narodnom pozorištu - DĆP (Solunska 24). Ovo je prva projekcija u nizu u okviru serije projekcija “Antropološki film” u kome ćemo prezentovati domaće i strane autore etnografskog i antropološkog filma.

Nakon projekcija, imaćete priliku da ostanete na žurci i uživate u tonovima minimal tehna koje će nam prirediti Luka Drašković. After Movie Party trajat će od 20: 30 do 00:00.

Ulaz je besplatan! Event možete pratiti na našem Facebooku na linku.

Filmski program

Simfonija Skopje (2016)

Redatelji: Nina Mladenović, Anđela Dostanić, Marija Mrkić, Andrej Tatarčevski

Trajanje filma: 13’ 30’’

Autori ovog filma žele da predstave Skopje ističući jedinstvenost vizuelnih prizora i raznovrsnosti zvukova koji su prisutni širom grada. Inspirisani simfonijama gradova koje su bile kreirane tokom dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka u kombinaciji sa metodom senzorne etnografije. Autori pokušavaju da pokažu identitet grada istražujući raznovrsnost prizora i zvukova u Skopju. Ritam grada je predstavljen kroz geografski povezane lokacije i Skopje nudi neverovatnu raznovrsnost senzornih impresija u samo nekoliko kvadratnih kilometara.

Želim Trgovište (2016)

Redatelji: Relja Pekić, Milica Josimović

Trajanje filma: 26’ 52’’

Ovaj film reprezentuje stavove mladih osnovaca u najjužnijoj srpskoj opštini Trgovište u kojoj živi 5000 ljudi. U prvom delu filma, osnovci nas uvode u njihov svet društvenih igara i očekivanja od same opštine. U drugom delu filma, različiti protagonisti tj. stanovnici Trgovišta nam objašnjavaju položaj radnika i fabričkih pogona, kao i lokalnog fudbalskog kluba FK "Pčinja".

Drag me to heaven (2016)

Redatelji: Stefan Pejić, Nina Šašić, Marija Mrkić

Trajanje: 12’ 29’’

Autori ovog filma nastoje da dočaraju postojeću drag queen scenu u Beogradu kroz tri uporedne priče o tri međusobno različite persone. To žele da urade profilisanjem tri osobe kroz čije priče se prožimaju doživljaji o njihovom spremanju za drag queen nastup, teškoće sa kojima su se suočavali u počecima svojih drag performansa, kao i to na koji način se njihov drag queen identitet oformio i menjao kroz vreme. Prenoseći nam svoje iskustvo sklopom naracije i vizuelnog doživljaja, saznajemo nešto više o tome šta njihov identitet prikazanih drag queen ličnosti zaista predstavlja.

Više od umetnosti (2014)

Redatelji: Nenad Teofilović, Milan Milin, Milica Batričević)

Trajanje: 17’ 00’’

Film „Više od umetnosti“ je priča o članovima i članicama dnevnog centra „Živimo zajedno“ za osobe sa smetnjama u razvoju. Priča prati njihovo učestvovanje u aktivnostima, radionicama i sekcijama unutar i izvan udruženja, gde kroz umetnost kreiraju prostor za puno izražavanje svoje kreativnosti, slobode i autentičnosti.

18 views0 comments
bottom of page