© 2023 by Urban Artist. Proudly created with Wix.com

Promocija četvrtog broja časopisa Vizantrop

November 16, 2017

 

 

Dragi svi, ljubitelji dokumentarnog filma i vizuelne antropologije,

Pozivamo Vas na promociju četvrtog izdanja online časopisa za interdisciplinarna istraživanja, vizuelnu antropologiju i etnografski film “Vizantrop” u KVAKI 22 (Ruzveltova 39) sa početkom od 18h. 

Na samom uvodu, predstavićemo dosadašnji rad časopisa i novog informativno-naučnog portala, a zatim će autori tekstova predstaviti svoje radove iz četvrtog broja. 

link ka časopisu:
https://issuu.com/vizantrop/docs/vizantrop_4_broj

Potom ćemo odgledati etnografski eksperimentalni film “Solaris” češkog vizuelnog antropologa Pavela Boreckog, koji je snimio film o tržnom centru “Solaris” u Talinu (Estonija). “Solaris” istražuje susret beleženja društvene/elektronske stvarnosti, skrivenog iza postsocijalističke euforije konzumerizma, materijalizovanog kroz život tržnog centra. Posle filma uslediće diskusija i analiza članova redakcije Anđele Dostanić i Relje Pekića.

TRAILER: https://vimeo.com/115604079

Strahinja Savić, doktorand Fakulteta dramskih umetnosti, predstaviće svoj naučni rad iz četvrtog broja časopisa, koji nudi analizu izvedbe predstave “Put u Damask” Nikite Milivojevića Narodnog pozorišta u Beogradu koristeći se primarno teorijom nemačke teoretičarke pozorišta i izvođenja Erike Fišer Lihte. Kao izvedba (predstava) koja postavlja drugačiju prostornu koncepciju odnosa gledalaca i izvođača, posebno kroz efekat mehaničkog rotiranja publike, “Put u Damask” ostavlja prostor za preispitivanje antropoloških pojmova uvedenih u teoriju izvođenja poput liminalnosti ili čisto performativnih koncepata kao što je autopoetička povratna spona. Koristeći se i analizom neklasičnog originalnog Strindbergovog teksta, izlagač će kroz svoju analizu postaviti pitanje da li i kako ova teatarska izvedba dostiže drugačiju liminalnost od one na koju smo do sada navikli u klasičnoj teatarskoj izvedbi (emotivno saučešće sa dramom kroz koju junaci prolaze, najčešće), podižući je na viši nivo i približavajući je avangardnim performansima poput onih Marine Abramovič, ili su gorepomenuti, na prvi pogled drugačiji i nesvakidašnji, elementi samo dodaci jednoj u osnovi klasičnoj pozorišnoj izvedbi.

Nina Šašić, jedan od osnivača časopisa, članica redakcije i studentkinja master akademskih studija Etnologije i antropologije, predstaviće svoju popularno-naučnu rubriku Antropologija naše svakodnevice, u kojoj iz broja u broj nastoji da oneobiči obično i rastumači svakodnevno. Kao primer načina obrade tema u svojoj rubrici prikazaće nam svoj tekst iz prvog broja, koji ispituje vezu između korišćenja platforme za deljenje vizuelnog sadržaja/društvene mreže Instagram, konceptualizacije iskustva i konstrukcije ličnog identiteta, odnosno autoreprezentacije. Polazeći od svoje rubrike, autorka će nastojati da otvori pitanja legitimnosti antropološkog istraživanja svakodnevnih tema i autoetnografije kao tehnike prikupljanja podataka, te registarskih i formalnih uzusa kojih treba da se pridržava jedan studentski naučni časopis. 

Dođite da se upoznate sa časopisom i portalom koji su rezultat napora nekolicine entuzijastičnih studenata i mladih istraživača u oblastima koje se tiču vizuelne antropologije i etnografskog filma, i koji iz broja u broj sve više poprimaju oblik koji smo mu želeli dati. Dođite da zajedno razmotrimo sve prednosti i mane našeg dosadašnjeg rada, da s nama podelite sve ideje i savete koji bi nam mogli pomoći da s vremenom postajemo bolji, zanimljiviji, sveobuhvatniji i ubedljiviji, i da se uključite u rad ovog časopisa koji je, u krajnju ruku, namenjen Vama i treba da oslikava Vaša interesovanja i iskustva. 
Vidimo se na promociji!
Redakcija časopisa Vizantrop

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Najava
Skorašnje objave
Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now