top of page
Search
  • Marija Vukšić

ZagrebDox otkriva: Dva aduta iz natjecateljskog programa


Novo, četrnaesto izdanje ZagrebDoxa održat će se od 25. veljače do 4. ožujka u kinu Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu. U osam festivalskih dana domaćoj će publici biti ponuđen bogat izbor najkvalitetnije svjetske dokumentarne produkcije organiziran u programe međunarodne i regionalne konkurencije, službene i posebne programe i retrospektive. Uz filmske priče i projekcije, susrete autora i publike, diskusije i promišljanje aktualnih društvenih tema iz programa, ZagrebDox kroz program PRO djeluje i kao edukativna platforma za umrežavanje filmskih profesionalaca.

Prostorno širenje festivala

Jedan od najznačajnijih ovogodišnjih noviteta je vremensko i prostorno širenje ZagrebDoxa. Tjedan dana prije službenog početka festivala, od 16. do 18. veljače, u kinu Kaptol Boutique Cinema održat će se program Zagrijavanje za ZagrebDox. Program uključuje tri ponajbolja naslova s prošlogodišnjeg festivala i tri najnovija naslova, koja će tek biti prikazana na ovogodišnjem izdanju. Uz to, ZagrebDox po prvi put prelazi svoju geografsku zadanost i u tjednu održavanja festivala putuje u goste u Split, Rijeku i Osijek. U tim će se gradovima također prikazati izbor filmova sa ZagrebDoxa pa će i tamošnja publika imati priliku uživati u recentnim svjetskim dokumentarcima.

Više od 130 filmskih naslova

ZagrebDox i ove godine donosi više od 130 filmskih naslova koji funkcioniraju kao svojevrsni presjek najkvalitetnije suvremene dokumentarne produkcije. Široki raspon tema s kojima se kroz film hrabro suočavaju autorice i autori diljem svijeta reflektiraju stanje suvremenog društva. Natjecateljski program je, kao i dosad, raspoređen u međunarodnu i regionalnu konkurenciju, a službeni programi uključuju Biografski dox, Glazbeni dox, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstore doxa, Stanje stvari, Teen Dox i ADU Dox. Posebni programi donose recentne naslove iz Restartove škole dokumentarnog filma, kao i program U fokusu: nova Europa. Autorska večer ove je godine posvećena domaćem dokumentaristu Borisu Poljaku koji je ujedno ovogodišnji predsjednik međunarodnog žirija ZagrebDoxa, a autorska retrospektiva francuskoj redateljici Claire Simone.

Za sada otkrivamo prva dva aduta iz natjecateljskog programa. Zajedničko im je premijerno prikazivanje na jednom od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma, nizozemskoj IDFA-i, ali i činjenica da će u narednim danima biti prikazani na najvećem festivalu nezavisnog filma u SAD-u, Sundanceu.

Dva aduta iz natjecateljskog programa

Sirijski redatelj Talal Derki poznat je publici ZagrebDoxa po višestruko nagrađenom filmu Povratak u Homs, koji je osvojio Posebno priznanje na festivalu 2014. godine. U svom najnovijem filmu, Of Fathers and Sons – koji će biti prikazan u međunarodnoj konkurenciji – Derki se opet vraća u domovinu. Pretvarajući se da snima film o usponu kalifata kao prodžihadski fotoreporter, Derki zapravo snima realističan portret obitelji radikalnih islamista. Pridobivši povjerenje oca, generala Abu Osame, Derki prati jednu obitelj tijekom dvije godine. U središtu filma su djeca, dva maloljetna dječaka koji idoliziraju svog oca, čiji je jedini cilj odgojiti djecu kako bi sudjelovala u uspostavi islamskog kalifata. Film vješto prikazuje ključni trenutak u njihovu odrastanju, kada moraju nadrasti djetinjstvo i postati borci džihada.

Drugi naslov (program regionalne konkurencije) smješten je u Mađarsku, ali govori o šokantnoj pojavi modernog ropstva u suvremenom društvu. A Woman Captured autorice Bernadette Tuza-Ritter priča je o 52-godišnjoj Marish, koja već više od desetljeća služi jednoj mađarskoj obitelji bez naknade za rad. Marish živi u nehumanim uvjetima; oduzeli su joj identifikacijske dokumente, radi više od dvadeset sati na dan, ne smije napuštati kuću bez dopuštenja, za obroke dobiva ostatke hrane i nema ležaj za spavanje. Prisustvo redateljice i snimanje vlastite situacije tijekom dvije godine budi u Marish želju za promjenom i slobodom. Recentna istraživanja pokazuju da je više od 45 milijuna ljudi bilo ili jest u nekom odnosu modernog ropstva, s time da se čak više od milijun takvih situacija događa u Europi. Svi slučajevi uključuju prisilni rad, služenje u domaćinstvu i/ili prostituciju.

8 views0 comments
bottom of page